Kedi davranışlarının anlamları denildiğinde birçok kişinin aklına
sahip oldukları kedilerinin ilginç ve bazen de garip davranışları gelecektir.
Bu davranışlara birçok hayvan sever kendince bir anlam yüklese de aslında tüm
hayvanlarda olduğu gibi kedilerinde genelleşmiş ve artık anlamları kesinleşmiş
davranış ve hareketleri vardır. Örneğin bir kedi sırtını yukarı bükerek
kamburunu çıkarırsa bu, kedinin o an asabi olduğunun ya da savunmaya geçtiğinin
bir işaretidir. Kedilerin vücut dili hakkında konuşmak bazı genel hareketler
için mümkün olsa bile, nadir yaptıkları bazı hareketlerin anlamlarıysa hala
tartışılmaktadır. Şimdi gelin hep birlikte kedi
davranışlarının anlamlarına bakalım:
- Kuyruğun Dik Olması: Eğer kedinin vücudu gerilmiş değilse fakat kuyruğu yukarıya doğru dik bir şekilde duruyorsa, bu kedinin keyifli olduğunun ve oyun modunda olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanmaktadır.
- Kuyruğun Bacakların Arasında Olması: Bir kedi aşırı biçimde korkmuşsa, kuyruğunu arka bacaklarının arasında tutar. Bu harekete çoğu zaman kulakların kafasının arka yönüne doğru yassılaşması da eşlik eder. Kediler hassas sinirlere sahip canlılardır ve aşırı stresli durumlarda kediler de aşırı gergin olurlar. Eğer bir kedi bu hareketleri yapıyorsa, aşırı gergin ve korkmuş demektir. Bu durumun üstesinden gelmenin en iyi yolu kediyi bir süre yalnız başına bırakmaktır.
- Mobilyalara ve Bacağa Sürtünmek: Kendi alanını idrarını bırakarak işaretleyen köpeklerden farklı olarak, kedilerin kendi bölgelerini belirleme yollarından bir tanesi sürtünmektir. Ayrıca sürtünme hareketi onların kendilerini evlerinde hissettiklerini göstermesinin yanı sıra, rahatlatmak için de eşyalara kokularını bırakırlar. Buna ek olarak, kedilerin insanların bacaklarına sürtünmesi ise dikkat çekmek ve arkadaşlıklarını göstermek istediklerinin de bir göstergesidir.
- Sırt Üstü Yuvarlanmak: Bir kedinin karnını göstererek sırt üstü yuvarlanması, bulunduğu ortamda oldukça rahat hissettiğinin ve çevresindekilere tamamıyla güvendiğinin bir işaretidir.
- Kedinin Tıslaması: Kediler genellikle kendilerini köşeye sıkışmış hissettiklerinde ve kendilerini savunmaya hazırlandıklarında bu tıslama sesini çıkarırlar. Bu nedenle, eğer bir kedi tıslıyorsa agresif ve savunmacıdır.
- Başını Yere Eğerek Öksürmek: Kediler çoğunlukla tüy yuttuklarında, yuttukları tüyü çıkartmak için bu hareketi birkaç defa tekrarlarlar. Bu hareket bir hastalık belirtisi olmadığı gibi kedinin tüyü atarak rahatlamak için yaptığı normal bir harekettir.
- Kulaklarını Geriye Yatırması: Bu hareket ise, kedilerin çoğunlukla zor durumda olduklarında yaptıkları harekete eşdeğer bir harekettir. Eğer bir kedi kulaklarını geri yatırmışsa, bu yapacağı şeyin güvenli olmaması ya da riskli olmasından kaynaklanır ve kedinin içinde bulunduğu durumu irdelediğini ve de sonraki adımını planladığını gösterir.
- Halı Ya da Mobilyaları Tırmalamak: Kediler özellikle kâğıdı tırmalamayı severler ve kedi kumu kaplarına yeni bir şekil verip veremeyecekleri anlamak isterler. Bu nedenle bir yerleri ya da kağıdı tırmalamak onlar için çok eğlenceli bir harekettir. Ayrıca bir kedi uzun zaman boyunca ihmal edilirse ve onunla ilgilenilmezse de bu tür davranışları sergileyebilir.
Makale cok İlginç olmuş. Bir kedisever olarak bu tur yazıların devamını bekleriz.
YanıtlaSilDeğerli yorumunuz için teşekkür ederiz. Bunu dikkate alacağız ve elimizden geldiğince bu tür yazılara daha çok yer vereceğiz :)
YanıtlaSilDiger yazınızı da okudum cok beğendim. Tesekkürler
YanıtlaSil